Fortsatt ryckig återhämtning i industrivärlden

BNP-data för första kvartalet 2014 har nu publicerats för alla större länder. Återigen kan vi se hur de senaste årens mönster består: Enstaka starka kvartal följs av en ny sättning vilket skapar ett tydligt zigzag-mönster kring relativt låga tillväxttal. Detta gäller även flera relativt starka industriekonomier som Sverige och USA, där goda tillväxttal under slutet av 2013 följdes av fallande BNP på kvartalsbasis i början av detta år.

De kraftiga slagen i kvartalsvisa tillväxttal gör det svårt att genomskåda den underliggande kraften i återhämtningen. Visserligen går det ibland att hitta faktorer som kan förklara kortsiktiga variationer – som det extremt bistra vintervädret i USA under början av 2014 – men faktum kvarstår att ekonomierna saknar riktig dynamik. Bilden visar att såväl Sverige som USA växer med en årstakt av c:a 2 procent, den nivå som USA fluktuerat kring sedan 2010 och Sverige sedan 2012.

Högfrekventa indikatorer pekar mot att USA tagit fart igenom under våren och att andra kvartalets BNP sannolikt studsar tillbaka igen. Det finns emellertid ingenting som just nu pekar mot en mer påtaglig acceleration. Visserligen har en traditionellt signifikant konjunkturbarometer som inköpschefsindex tickat upp några enheter men nuvarande nivåer kring 55 indikerar fortsatt BNP-tillväxt kring 2-2,5 procent.

Inte heller för Sverige finns det tecken på en betydande acceleration. Tvärtom föll Konjunkturinstitutets barometer ytterligare i maj till under 100, det tredje fallet på fyra månader.  Under de senaste åren har ett barometervärde på dagens nivåer varit förenligt med en BNP-tillväxt en god bit under 2 procent.

Även om ”de gamla industrinationerna” sammantaget ingalunda rosar marknader finns det ljuspunkter: Såväl Tysklands som Storbritanniens BNP växte på bra i början av 2014, för fjärde kvartalet i rad. Här pekar dock högfrekventa indikatorer i lite olika riktning. För Storbritannien tyder mycket på att återhämtningen blir fortsatt relativt stark medan Tyskland sannolikt har bromsat in betydligt under våren.

Ännu 6 år efter finanskrisen finns det således ingenting som pekar mot att industrivärlden är på väg mot hållbara tillväxttal i intervallet 3-4 procent, något som varit normen i samband med tidigare konjunkturuppgångar.