Ukrainakrisen: Ännu inga tecken på allvarliga ekonomiska konsekvenser

Den 5 mars ägnade vi utrymme på denna sida åt den dittillsvarande utvecklingen av krisen i Ukraina. Vi konstaterade att läget var mycket osäkert och att det var omöjligt att i det tidiga skede som rådde bedöma de eventuella ekonomiska konsekvenserna av krisen. Vår uppfattning var dock att de största ekonomiska riskerna var

  • En kraftig prisuppgång på olja och naturgas, möjligen i kombination med kvantitativa nedskärningar av Rysslands gasleveranser till Västeuropa, med potentiellt stora negativa effekter på en redan bräcklig global konjunktur och/eller
  • Stor oro i de finansiella marknaderna med kraftiga börsfall och stora valutarörelser.

Även om krisen är långt ifrån löst och den politiska utvecklingen fortsatt i oroande riktning kan vi konstatera att vi ännu inte sett tecken på att det ekonomiska riskscenariot håller på att realiseras. Visserligen steg olje- och framförallt gaspriserna ordentligt initialt. Priserna har dock fallit tillbaka något på sistone och är nu väsentligt lägre än innan krisen.

Man bör naturligtvis vara försiktig med att övertolka kortsiktiga rörelser i råvarupriser men den fortsatt relativt svaga globala konjunkturbilden verkar hittills ha dominerat eventuella geopolitiska risker. Vi har inte heller noterat utbredd oro i det finansiella systemet, åtminstone inte utanför Ryssland och Östeuropa.

I fredags hade ryska börsen fallit med 15 procent sedan slutet av februari, under stor volatilitet, medan såväl en breda globala börsindex som Affärsvärlden endast fallit marginellt.

Att oron begränsats till Ryssland och inte spridit sig till resten av världen framgår även av volatilitetsindex i bilden ovan. Slutligen kan vi notera att det inte varit några vilda valutasvängningar bortsett från rubeln, som deprecierades kraftigt i krisens initialskede men nu i stort sett återvänt till ruta ett.

De stora valutorna har än så länge inte påverkats av krisen. Inte heller den svenska kronan, som har tenderat att ta stryk i samband med tidigare kriser, har rört sig nämnvärt den senaste månaden.

Sammanfattningsvis finns det ännu inga tecken på att de globala konjunkturutsikterna påverkats nämnvärt av krisen. Samtidigt är det alldeles för tidigt att blåsa faran över. Det återstår att se hur långtgående ekonomiska sanktioner som Västvärlden är beredda att vidta och vilka motåtgärder som Ryssland då satsar på. Låt oss inte heller glömma att den viktigaste aspekten av krisen sannolikt är politisk snarare än ekonomisk: Europa befinner sig i den kanske allvarligaste mellanstatliga konflikten sedan det Kalla Kriget.